mnp
English

Egészségpolitika

Az emberek egészségénél nincsen fontosabb érték. Ha a magyar nemzetet alkotó emberek számára nincsen biztosítva az alapvető, a technika mindenkori állásának megfelelő legmagasabb szintű, és az emberi méltóságot tiszteletben tartó egészségügyi ellátás, a magyar nemzet sem lehet egészséges.

Az MNP célkitűzései, hogy:

·         haladéktalanul és radikálisan átalakításra kerüljön az egészségügyben dolgozók számára megalázó bérezési rendszer;

·      mindenki számára megfelelő színvonalú állami egészségügyi ellátás álljon rendelkezésre;

·        megfelelő hangsúly legyen az betegségek megelőzésén (egészségnevelő oktatás az iskolákban, erőteljesebb állami szerepvállalás a betegségmegelőzés terén);

·       azok, akik önhibájukból (pl. dohányzás, drogfogyasztás) nagyobb terhet jelentenek a társadalombiztosításnak, nagyobb mértékben járuljanak hozzá az állami egészségügyi kasszához.

 

Az államnak törekednie kell arra, hogy a lehető legmagasabb szintű egészségügyi ellátást nyújtsa a magyar embereknek.

Az állami egészségügyi intézmények nem nyújthatnak rosszabb szolgáltatást, mint a magánkézben lévő intézmények. A sürgősségi ellátást EU-s szintre kell emelni.

A hálapénz rendszert teljesen vissza kell szorítani. Az egészségügyben dolgozók részére olyan fizetést kell adni, hogy ne szoruljanak rá a hálapénzre. A béreket EU-s szintre kell emelni.

A magyar egészségügy szakember hiányban szenved. A több ezer orvost és ápolót, akik évek, évtizedek óta külföldön dolgoznak, haza kell hívni. Ők hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy magas szintű és emberibb legyen az egészségügyi ellátás, hiszen ők a korrupció (hálapénz) mentes egészségügyi rendszert már megismerték külföldön.

Az orvosok röghöz kötését határozottan elutasítjuk. Nem fenyegetéssel, hanem megfelelő – többek között anyagi – ösztönzéssel kell az orvosokat rábírni arra, hogy a hivatásukat itthon gyakorolják.

Az egészségügyben dolgozók számára olyan életpálya modellt kell kialakítani, hogy a fiatal, egyetemről kikerülő orvosok ne megalázó éhbérért dolgozzanak, hanem legyen perspektívájuk, legyen egy olyan megélhetésük, hogy a szakmájukra tudjanak koncentrálni, és ne azzal legyenek elfoglalva, hogy hogyan fizetik ki a számlájukat.

Az egészségügyi intézményekben jelenlévő korrupciót azonnal fel kell számolni.

Az állam abortusz politikáját át kell alakítani: nem abszolút tiltással kell a gyerekvállalásra ösztönözni, hanem olyan feltételeket kell teremteni, hogy az emberek akarjanak és tudjanak is gyereket vállalni.

Az egészségügyi szektor megmentéséért azonnali beavatkozásra van szükség!