mnp
English

Energetika

Magyarország energetikai kiszolgáltatottságát meg kell szüntetni.

A környezetbarát, zöld energiát (pl. napenergia, szélenergia, vízenergia) előtérbe kell helyezni széles körű kampány, állami támogatások révén. Állami támogatással ösztönözni kell a magánembereket is, hogy ezeket az energiaforrásokat részesítsék előnyben, továbbá az állami szektorban is ezeket kell igénybe venni.

Az ország energia ellátását biztosító erőműveket vissza kell venni állami kézbe. Nem szabad megengedni, hogy idegen tőkésektől függjön az ország energiaellátása.

Amennyire lehetséges, az atomenergia helyett fokozatosan más, biztonságosabb energiaforrásokra kell áttérni. Ellenezzük a paksi atomerőmű bővítését (lásd csernobil és fukushimai katasztrófa).

Támogatni kell hibrid / elektromos járművek forgalomba hozatalát.

Magyarország gazdag termál energiában, a fűtés során ki kell aknázni ezt a lehetőséget, ehhez nagyobb állami aktivitás szükséges.

A környezettudatos nevelést/oktatást már a legkisebb kortól be kell vezetni, illetve az eddiginél nagyobb hangsúlyt kell rá fektetni.

Az államnak támogatni kell a passzív házat építését. Törvényt kell alkotni arról, hogy az újonnan épülő házak/irodák stb. csak olyan technológiával épülhetnek, amivel energiatakarékosan tudnak működni.

A lakossági energiaellátásban meg kell szüntetni az ún. készenléti, alapdíjakat, azok csak a fogyasztók kizsebelésére szolgálnak.